ΒΙΑ: ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ή ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;

Η δεύτερη ομιλία του τέταρτου κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 7:00 μ.μ., με ομιλητή τον π. Βασίλειο Θερμό, Καθηγητή Ποιμαντικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων. Το θέμα της διάλεξης θα είναι «Βία: Ατομικό φαινόμενο ή ψυχοπαθολογία της κοινωνίας;».

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά, και ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από την Δρ. Ιωάννα Γεωργιάδου, Ειδική Παιδαγωγό, συστημική ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια του Κέντρου Θεραπειών και Εκπαίδευσης «Πορεία Υγείας».

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας Zoom είναι https://us06web.zoom.us/j/83122961669 .

Η διάλεξη θα εξετάσει τις μορφές της βίας, καθώς και τα ψυχοπαθολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αίτια πίσω από την πρόσφατη αύξησή της. Στη συνέχεια επιχειρήσει να διακρίνει είδη βίας ανάλογα με το ενδοψυχικό κίνητρο: τη βία ως «λύση» προβλημάτων ταυτότητας, τη βία ως χρήση του άλλου, τη βία ως αναπτυξιακή καθήλωση, τη βία ως ξόρκι κατά του πόνου και της μειονεξίας και εν τέλει τη βία ως ανδροκεντρική στάση. Θα καταλήξει σε προτάσεις για δράση, ενώ θα υπάρξουν και σύντομες θεολογικές αναφορές.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Βοστώνης και του Τέξας και, έχοντας ασχοληθεί ιδιαίτερα με ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου, καλείται συχνά ως ομιλητής από εκκλησιαστικούς και επιστημονικούς φορείς στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Για το σύνολο του έργου του έχουν εκπονηθεί μεταπτυχιακές εργασίες στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ στον Λίβανο (η οποία εκδόθηκε στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 2018 έλαβε το βραβείο συγγραφής επιστημονικής μελέτης για την σχέση πνευματικότητας και ψυχικής υγείας, σε σχετικό διαγωνισμό του ελβετικού Ιδρύματος Jean-Marc Fischer. Από το 2019 συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών πάνω στη σχέση Ψυχανάλυσης και Ορθοδοξίας, στα πλαίσια του προγράμματος «Επιστήμη στον Ορθόδοξο κόσμο». Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και λοιπών στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Η.Π.Α, Φινλανδία), και έχει διδάξει επί δώδεκα χρόνια στην Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Χειροτονήθηκε το 1986 και έκτοτε υπηρετεί στην Ι. Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει την πρώτη ορθόδοξη έρευνα για την ψυχοσωματική υγεία των κληρικών και των συζύγων τους. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, σερβικά, ρουμανικά, βουλγαρικά, ισπανικά και φινλανδικά. Από το 2011 είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού «Ψυχής δρόμοι». Επίσης έχει εκδώσει τέσσερες ποιητικές συλλογές στα ελληνικά και μία στα Αγγλικά.

Πηγή: Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

On Key

Σχετικά άρθρα