ΔΙΑΠΟΙΜΑΝΣH

Τιμητική εκδήλωση για τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρο Μ. Σταυρόπουλο

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 (Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου) πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τιμητική εκδήλωση, προς τιμήν του Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλεξάνδρου Μ. Σταυροπούλου, για την σημαντική συνεισφορά του στον τομέα της Ποιμαντικής Επιστήμης.

Ο Αλέξανδρος Μ. Σταυρόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πρακτική θεολογία στο Πανεπιστήμιο Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης της Γερμανίας και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβαίν σπουδές Ψυχολογίας και Οικογενειακών Επιστημών. Είναι κάτοχος δύο διδακτορικών τίτλων.

Δίδαξε για 40 χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Μπόχουμ της Γερμανίας, Λουβαίν του Βελγίου και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πεδίο της έρευνας του Αλεξάνδρου Μ. Σταυροπούλου είναι η Ποιμαντική Επιστήμη ως έρευνα, διδασκαλία και εφαρμογή. Ειδικότερα εστιάζεται στον χώρο της Ποιμαντικής Θεολογίας, την Συμβουλευτική Ποιμαντική, την Ποιμαντική Ψυχολογία και Εξομολογητική, την Ποιμαντική του Γάμου και  Οικογενείας, την Ποιμαντική Επικοινωνία και την Βιοηθική.

Καινοτομεί στην εκκλησιαστική  αρθρογραφία καθώς εισάγει στα κείμενα του εικόνες, φωτογραφίες, σκίτσα από την καθημερινή ζωή για να μεταφέρει ποιμαντικά μηνύματα. Διακρίνεται για την χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία της Ποιμαντικής Επιστήμης. Εισήγαγε νέο μάθημα, την Κοινωνική Πληροφορική Θεολογία, δημιούργησε Αίθουσα Οπτικοακουστικής διδασκαλίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το Διαδικτυακό Κέντρο Ποιμαντικών Ερευνών, Μελετών και Εφαρμογών “Διαποίμανση” (www.diapoimansi.gr ).

Η εκδήλωση ήταν μια βραδιά τιμής και ευγνωμοσύνης, στο πρόσωπο του Καθηγητή κ. Αλεξάνδρου Μ. Σταυροπούλου, ενός εμπνευσμένου ακαδημαϊκού διδασκάλου,  ο οποίος υπήρξε εμπνευστής πολλών σύγχρονων Θεολόγων, Ιερέων και Επισκόπων, στην έρευνα, την διδακτική και την πράξη της ποιμαντικής θεολογίας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Στέφανος Κουμαρόπουλος, ο οποίος μίλησε εισαγωγικά για την προσφορά στη Θεολογία και την Εκκλησία του τιμωμένου Καθηγητού. Δείτε το κείμενο: εδώ.

Για το έργο και την προσφορά του στην Ποιμαντική Επιστήμη μίλησαν:

  1. Ο κ. Κωνστανίνος Ι. Κορναράκης Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Η συμβολή του καθηγητή Αλεξάνδρου Μ. Σταυροπούλου στην ανάπτυξη του αντικειμένου της θεολογικής βιοηθικής.

Διαβάστε την ομιλία: εδώ

2.  Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστόφορος Ι. Χρόνης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δρ. Θεολογίας, Μ.Α. Φιλοσοφίας, Διδάσκων στο Τμήμα Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Ο καθηγητής Αλέξανδρος Μ. Σταυρόπουλος ως ποιμαντικός δάσκαλος.

Διαβάστε την ομιλία: εδώ

3. Ο κ. Στέφανος Χρ. Κουμαρόπουλος, Δρ. Θεολογίας, πρώην Διευθυντής Γυμνασίου με θέμα: Ο ομότιμος καθηγητής Αλέξανδρος Μ. Σταυρόπουλος ως δάσκαλος της Συμβουλευτικής Ποιμαντικής και ως σύμβουλος ζωής.

Διαβάστε την ομιλία: εδώ

4.  Ο κ. Τριαντάφυλλος Κ. Μπολτέτσος,  Δρ. Θεολογίας, Προϊστάμενος Διοικητικού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα: Αλέξανδρος Μ. Σταυρόπουλος και η Ποιμαντική Γάμου και Οικογενείας.

Διαβάστε την ομιλία: εδώ

5.  Ο κ. Γεώργιος Κ. Σκλίας, Μ.Α. Θεολογίας, υπεύθυνος του ιστοτόπου Διαποίμανση www.diapoimansi.gr με θέμα: Αλέξανδρος Μ. Σταυρόπουλος και η Ποιμαντική Επικοινωνία ως θεωρία και πράξη.

Διαβάστε την ομιλία: εδώ.

6.  Ο κ. Άγγελος Βαλλιανάτος, Δρ. θεολογίας, πρ. Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, δεν παρευρέθηκε λόγω ασθενείας. Έστειλε, όμως, σημείωμα με τίτλο: Η εμπειρία μου από την συνεργασία μου με τον Αλέξανδρο Μ. Σταυρόπουλο και αποτίμηση του έργου του.

Διαβάστε το σημείωμά του: εδώ.

7. Η κ. Χρυσούλα Χατζηλία M. A. Θεολογίας δεν παρευρέθηκε. Έστειλε αυθόρμητα σημείωμα μετά την παρακολούθηση της εκδήλωσης από το διαδίκτυο. Φέρει τον τίτλο: Ο Αλέξανδρος Μ. Σταυρόπουλος ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος.

Διαβάστε το σημείωμα: εδώ.

Την εσπερίδα έκλεισε συγκινημένος ο τιμώμενος Καθηγητής. Ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές, τα πρόσωπα που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο, που εισηγήθηκε και οργάνωσε την όλη εκδήλωση στο «ενορία εν δράσει».

Διαβάστε την ευχαριστήρια προσφώνηση: εδώ.

Στο τέλος επιδόθηκε στον τιμώμενο Καθηγητή,  από συνεργάτες του, ανθοδέσμη καθώς και η παρακάτω γλυπτή παράσταση απεικονίζουσα «την επίμονη, ανοδική και κλιμακούμενη προσπάθειά του για κατάκτηση υψηλοτέρων στόχων».

Συνοδευόταν με τα εξής αφιερωματικά λόγια:

Ευγνώμονες ευχαριστίες για την καθοδήγηση και συνεργασία στα της Θεολογίας και της ζωής.

Οι συνεργάτες: Ελένη, Στέφανος, Τριαντάφυλλος, Γεώργιος

Ενθύμιο ευγνωμοσύνης ένεκεν στο Δάσκαλό μας


Δείτε όλη την τιμητική εκδήλωση στο παρακάτω video:

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

On Key

Σχετικά άρθρα