ΔΙ Α Π Ο Ι Μ Α Ν Σ H

Διαδικτυακό Κέντρο
Ποιμαντικών
Ερευνών Μελετών και Εφαρμογών

Σχεδόν 20 χρόνια με τον Φθιώτιδος Νικόλαο

ΣΧΕΔΟΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟ

Τον Αύγουστο του 2019, με νωπή την αίσθηση της απώλειας του επί σχεδόν 20 χρόνια προϊσταμένου μου στην εργασία, του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου, τον οποίο επί 2 δεκαετίες είχα την ευκαιρία να βοηθώ και να συνεργάζομαι μαζί του από τη θέση του Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως, έντονα τότε συναισθηματικά φορτισμένος, όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα σε λίγα 24ωρα κάθισα και κατέγραψα στιγμές, που είχα συγκρατήσει στη μνήμη μου, προκειμένου να μην ξεχασθούν, και με βασικό στόχο, με τον δικό μου αυτόν, προσωπικό μου τρόπο, να τιμήσω τον Ποιμενάρχη, ο οποίος από το 2000, μου είχε εμπιστευθεί μύρια όσα αφορούσαν τη διοίκηση της Μητροπόλεως, αλλά και τις βαθιές ποιμαντικές του σκέψεις, που φανέρωναν την τεράστια αγάπη του και την αφοσίωσή του στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία μας.

Ενώ ήταν προγραμματισμένο να εκδοθεί το μικρό αυτό πόνημα, εκείνη την δύσκολη εποχή του πρόσφατου ακόμα αποχωρισμού, λόγοι διάφοροι το κρατούσαν σε εκκρεμότητα. Ήρθε όμως τον Αύγουστο του 2023, η γνωστή συγκινητική μέριμνα του σεβαστού Καθηγητή μας Αλέξανδρου Σταυρόπουλου, ο οποίος γνώριζε πολλές δεκαετίες προσωπικά μαζί με τη πολυαγαπημένη μας σύζυγό του κα. Ελένη Σταυροπούλου τον μακαριστό Νικόλαο, και ο οποίος έχει τους μαθητές και τους συνεργάτες του συνεχώς στη σοφή και κοφτερή του σκέψη, με σκοπό πάντοτε να μας ωθεί να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό της ψυχής μας και το καλό των άλλων, να μας προτείνει το κείμενο αυτό να δημοσιευθεί εν τέλει στον εξαιρετικό ιστότοπο του Κέντρου Ποιμαντικών Ερευνών «Διαποίμανση» και μάλιστα στην ενότητα «Σύγχρονες Ποιμαντικές Μορφές».

Με ευγνωμοσύνη δέχθηκα την πρόταση, και έτσι παρουσιάζονται από το βήμα αυτό κάποιες μνήμες από την πολυσχιδή προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου.

                                                                        Τριαντάφυλλος Κ. Μπολτέτσος

Διαβάστε το πόνημα: εδώ

Μοιραστείτε:

Μία Απάντηση

  1. Εξαιρετικό πόνημα. Καλογραμμένο. Οδηγός και πηγή έμπνευσης για κληρικούς και λαϊκούς, θεολόγους καi μή που εμπλέκονται με την Ποιμαντική Διακονία. Περιέχει αλήθειες χωρίς να ωραιοποεί τις αδυναμίες. Δείχνει την αγωνία ενός Επισκόπου για την Εκκλησία και το κριτήριό με το οποίο πορευόταν που ήταν το καλό της Εκκλησίας. Έκανε υπακοή στην Εκκλησία χωρίς να φιμώνεται η προσωπική του άποψη. Είναι σημαντικό να έχουμε πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του Επισκόπου ίσως από τον στενότερο συνεργάτη του τα τελευταία 20 χρόνια της Επισκοπικής διακονίας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

On Key

Σχετικά άρθρα