Κοινοβιακή/κοινοκτημονική ζωή:η νοσταλγία μιας μακραίωνης κοινωνικής πραγματικότηταςμέσω θρησκειών και ιδεολογιών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Εργαστήριο Θρησκειολογίας και Βιοηθικής των Θρησκειών «Βασίλειος Φανάρας» σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Ευθυμίου, με θέμα:

Κοινοβιακή/κοινοκτημονική ζωή:
η νοσταλγία μιας μακραίωνης κοινωνικής πραγματικότητας
μέσω θρησκειών και ιδεολογιών

Χαιρετίζει ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Εμμανουήλ Δ. Καραγεωργούδης.

Προλογίζει η (εκλεγ.) Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Καθηγήτρια Κίρκη Κεφαλέα.

Συντονίζει ο Επίκoυρος Καθηγητής Απόστολος Μιχαηλίδης

Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Τρίτη, 13 Μαΐου 2025, και ώρα 6:00 μ.μ. στο Κεντρικό Αμφιθέατρο «Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, 2ος όροφος, Κτήριο της Θεολογικής Σχολής.

– Πληροφορίες: apostmichail[at]soctheol.uoa[dot]gr

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

– Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα κας Ευθυμίου

H κα Ευθυμίου (Λάρισα, 1955) σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (αποφοίτηση, 1977). Κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (λήψη τίτλου  διδακτορικών σπουδών, 1984). Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.

Σήμερα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, στο οποίο υπηρέτησε από το 1981 έως και το 2022. Επί 42 χρόνια δίδαξε χιλιάδες φοιτητές και επόπτευσε εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες καθώς και διδακτορικά.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, επί δεκάδες χιλιάδες ώρες, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης-, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία ιστορικού περιεχομένου, ενώ έχουν δημοσιευθεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, πρακτικά συνεδρίων Ιστορίας και ένθετα Ιστορίας. Ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της περί πανεπιστημιακών και κοινωνικών θεμάτων.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού” από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

ΠΗΓΗ: ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ, Τμημα Κοινωνικης Θεολογιας και Θρησκειολογιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *