Σκέψεις για μια Ποιμαντική Βιβλιοθήκη Γάμου και Οικογενείας

Ποιμαντική Βιβλιογραφία

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Τα Βιβλία και ο αποχωρισμός τους

Αλεξάνδρου Μ. Σταυροπούλου

 

Λένε, ότι η ώρα του αποχωρισμού είναι πάντα μια δύσκολη ώρα. Είτε αποχωρισμού από ανθρώπους είτε από αντικείμενα. Όταν έρχεται, λοιπόν, αυτή η ώρα και πρέπει να παραδώσεις σε άλλους κάτι που αγάπησες πολύ και σε συντρόφεψε για μεγάλο διάστημα στην ζωή σου, δυσκολεύεσαι να πάρεις   τις   αναγκαίες   αποστάσεις. Μιλάω

κυρίως για αντικείμενα και όχι για ανθρώπους. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος θα μιλήσω για βιβλία που αποφασίζεις να δωρίσεις είτε σε ανθρώπους είτε σε Βιβλιοθήκες, ιδιωτικές ή δημόσιες. Δεν θα έχεις πια την εντύπωση ότι έτσι κι απλώσεις το χέρι σου θα μπορέσεις να το πιάσεις και να το μελετήσεις. Σίγουρα, θα μπορέσεις σε πολλές περιπτώσεις να το αναζητήσεις και να το αισθανθείς έστω και για λίγο στα χέρια σου. Ελπίζεις πάντα ότι εκεί που το δωρίζεις θα βρει την κατάλληλη περιποίηση και φύλαξη. Αυτό μειώνει τρόπον τινά την στενοχώρια σου. Ξέρεις τουλάχιστον ότι η στενο-χωρία ενός περιορισμένου ιδιωτικού χώρου, του σπιτιού σου, μετατρέπεται στην ευρυ-χωρία και την φιλοξενία ενός δημόσιου.

Τα βιβλία σου, θέλεις να ελπίζεις, ότι βρίσκονται σε καλά χέρια. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορούν σε γνωστικά αντικείμενα που αγάπησες και υπηρέτησες μια ολόκληρη ζωή όπως ο γάμος και η οικογένεια και τα συναφή τους ζητήματα. Η πιο μεγάλη ώρα είναι τότε που γίνεται η παράδοση και η παραλαβή τους. Ελπίζεις στην καλή μεταχείριση και στην ευρύτερη χρήση τους και την ωφέλεια από μελετητές που θα εγκύψουν στην ανάγνωσή τους.

Τα βιβλία της δωρεάς περιλαμβάνουν βιβλία για την Οικογένεια και για τον Γάμο, τα οποία περιέχουν χίλιες δυο πτυχές αυτών των πολυσυζητημένων θεσμών στην ιστορία και στο παρόν αλλά και στο μέλλον τους !

Εμάς, βέβαια, μας απασχόλησε κατά κύριο λόγο η Θεολογία και η Ποιμαντική του γάμου και της οικογένειας, και δώσαμε έμφαση στην προετοιμασία μελλονύμφων και γονέων και στις προϋποθέσεις που απαιτούντο.

Ασχοληθήκαμε και με τις Μορφές που πήραν ο Γάμος και η Οικογένεια καθώς και με το φαινόμενο του Διαζυγίου.

Αφιερώσαμε πολλή μελέτη για τους κύριους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιχειρήσεως, τον Άνδρα και την Γυναίκα, αυτό το εξειδικευμένο διώνυμο.

Μας  απασχόλησε,  γιατί  απασχολεί  τις  κοινωνίες  μας,  το  ζήτημα     της Τεκνογονίας και το Δημογραφικό.

Πως ήταν δυνατό, όμως, να μην υπάρξει ένα ενδιαφέρον καίριο γι’ αυτό που συνιστά την ταυτότητα ενός παιδιού, των εφήβων και των νέων μας, το φύλον; Δόθηκε λοιπόν έμφαση και σε βιβλία που ησχολούντο με την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση ως ιδιαίτερη μορφή αγωγής.

Προϋπόθεσή της, όμως, ήταν να προσδιοριστεί το Φύλον – τι έστιν φύλον– ονοματίζοντας την σχετική επιστήμη ως Φυλο-λογία, κάτι που σήμερα στον χώρο των επιστημών φέρει το όνομα Φυλο-επιστήμες. Αντικείμενο τους είναι η διερεύνηση της σεξουαλικότητας χωρίς να αφήνεται στην άκρη και ο έρωτας και η αγάπη.

Όλα τα πιο πάνω που αναφέραμε αποτελούν τμήματα μιας ιδανικής βιβλιοθήκης αναγκαίας για την ενημέρωση των ανθρώπων στον συγκεκριμένο χώρο του επιστητού και της ζωής. Ποιος όμως θα μπορούσε καλύτερα να αποτυπώσει τις πιο πάνω αναφερθείσες καταστάσεις εκτός από την Τέχνη, είτε στον χώρο της Λογοτεχνίας ή και των Εικαστικών Τεχνών; Θελήσαμε λοιπόν να δούμε τον γάμο και την οικογένεια και υπ’ αυτήν την γωνία σα μια λοξή ματιά στο αντικείμενό μας.

Τέτοιου τύπου βιβλία, που περιλαμβάνονται και στο αναλυτικό διάγραμμα που ακολουθεί, σκεφτήκαμε να δωρίσουμε (EX LIBRIS ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Μ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ) στην Βιβλιοθήκη της Θεολογικής μας τροφού Σχολής, προς ωφέλειαν παντός ενδιαφερομένου.

Στην προετοιμασία αυτής της δωρεάς συνέβαλε με περισσή επιμέλεια η συνεργάτις μας Θεολόγος, κυρία Ελένη Αργυροπούλου. Φρόντισε τα συγκεκριμένα βιβλία να καταταχθούν σε ανάλογες κατηγορίες, πράγμα όχι τόσο εύκολο δεδομένης της μη εξαρχής κατατάξεώς τους σε αυτές. Κατεβλήθη επομένως ιδιαίτερος κόπος και προσπάθεια ώστε να καταλήξουμε σε αυτή την κατηγοριοποίηση. Από τη θέση αυτή εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για την συνδρομή της στο έργο αυτό.

Ελπίζουμε τα βιβλία αυτά να προσφέρουν ανάπαυσιν ψυχής (ψυχής άκος) στους αναγνώστες και ισορροπία γνώσεων στα αντιφατικά που ταλανίζουν τις κοινωνίες μας αναφορικά με τα αντικείμενα αυτά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΑΜΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

  • Θεολογία και Ποιμαντική Γάμου και Οικογενείας (μ.ά. Προετοιμασία Γάμου – Σχολές Γονέων).
  • Γάμος- Oικογένεια – Διαζύγιο (Μορφές).
  • Άνδρας – Γυναίκα.
  • Τεκνογονία – Δημογραφικό.
  • Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (Παιδί – Έφηβοι – Νέοι).
  • Φυλο-λογία (Φυλο-Επιστήμες, Έρως – Αγάπη – Σεξουαλικότητα).
  • Γάμος και Οικογένεια στη Λογοτεχνία και την Τέχνη.

Ακολουθούν οι τίτλοι των βιβλίων αριθμημένοι και ταξινομημένοι σύμφωνα με τις πιο πάνω κατηγορίες. Τα παραπάνω δωρηθέντα βιβλία κατεγράφησαν λίαν επιμελώς, με φροντίδα του Προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης κυρίου Θεοδώρου Πανταζή, από τον συνεργάτη του κύριο Αναστάσιο Κλέντο και είναι στην διάθεση των βιβλιόφιλων αναγνωστών της Βιβλιοθήκης. Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία διεκπεραίωση του δύσκολου αυτού έργου που ανέλαβαν.

Η επιγραφή της Βιβλιοήκης της Μηλιώτικης Σχολής, που είχε τοποθετηθεί εκεί από τον Γρηγόριο Κωνσταντά

Κατάλογος βιβλίων (κατά θεματική ενότητα) δωρηθέντων σε βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής Αθηνών:

  1. Θεολογία και Ποιμαντική Γάμου και Οικογενείας
  2. Γάμος, Οικογένεια, Διαζύγιο (Μορφές)
  3. Άνδρας, Γυναίκα. Κατάλογος 
  4. Τεκνογονία, Δημογραφικό
  5. Σεξουαλική Διαπαιδαγώση (Παιδί-Έφηβοι-Νέοι)
  6. Φυλο-λογία, Φύλο-επιστήμες, Έρως-Αγάπη-Σεξουαλικότητα
  7. Γάμος και Οικογένεια στην Λογοτεχνία και  την Τέχνη
On Key

Σχετικά άρθρα