ΔΙΑΠΟΙΜΑΝΣH

Διδασκαλία με την Τεχνητή Νοημοσύνη – Μοναχισμός – Β’ Γυμνασίου – 2024

Στα σεμινάρια του etwinning ο κύριος Τζιμόπουλος εξηγεί : “Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη βρει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και συνεχώς αναπτύσσεται. Εφαρμόζεται στην αυτόνομη οδήγηση, την ιατρική διάγνωση, τη ρομποτική, την ανάλυση δεδομένων κ.ά. Έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα όπως η αναγνώριση φωνής από συσκευές, η αυτόματη μετάφραση, η αναγνώριση εικόνων από τα συστήματα και κάμερες ασφαλείας κλπ …

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τη βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας. Η χρήση της στην εκπαίδευση εμπεριέχει προκλήσεις καθώς εισάγει νέους τρόπους ενίσχυσης των εκπαιδευτικών πρακτικών. Ωστόσο, αυτή η δυναμική συνοδεύεται από μια σειρά κινδύνων και ανησυχιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά…. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν και να ενισχύσουν τη διαδικασία της μάθησης με πολλούς τρόπους:

Μπορεί να υποστηρίξει την εξατομικευμένη διδασκαλία, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο και τον ρυθμό της μάθησης στις ανάγκες και τις ικανότητες κάθε μαθητή. Προσφέρει τη δυνατότητα για αξιολόγηση των εργασιών των μαθητών/τριών αυτόματα, εξοικονομώντας χρόνο για τους εκπαιδευτικούς. Επιτρέπει τη δημιουργία διαδραστικών μαθημάτων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών δίνοντας τη δυνατότητα για ατομική προσέγγιση της μάθησης και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εμπειρίες. Μπορεί να στηρίξει μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παρέχοντας προσαρμοσμένες ασκήσεις και υλικό για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή μάθηση για όλους. Μπορεί να προσφέρει έμπνευση στους εκπαιδευτικούς και να τους βοηθήσει στη διαδικασία εύρεσης, επιλογής και προσαρμογής του υλικού για χρήση στα μαθήματά τους. Να προσφέρει ιδέες για την οργάνωση σχεδίων μαθημάτων και να προτείνει πηγές για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση αποτελεί έναν δυναμικό τρόπο για τους εκπαιδευτικούς ώστε να προσαρμόσουν τη διδασκαλία στις ανάγκες και τις επιδόσεις των μαθητών, δημιουργώντας ένα ενεργητικό και προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίζεται η ανάγκη για προσεκτική εξέταση των συναφών προκλήσεων”.

Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα μάθημα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Ελπίζω η προσπάθειά μου να γίνει αφορμή προβληματισμού και άνοιγμα για τις νέες σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση.

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος: εδώ

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *