ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
«Του ποιήσαι βιβλία πολλά ουκ έστι περασμός»
(Εκκλησιαστής ιβ΄, 12)
Αλεξάνδρου Μ. Σταυροπούλου
Πολλές φορές, όταν υπέβαλα ένα κείμενό μου για κρίση, το πρώτο ερώτημα που ερχόταν στα χείλη του συνομιλητή μου ήταν αν και ποια βιβλιογραφία χρησιμοποίησα. Σα να μην τον ενδιέφεραν τα γραφόμενά μου αλλά έπρεπε να αντιμετρηθούν με κάποια προηγούμενα γραπτά άλλων. Ερώτημα δίκαιον, βέβαια, αν σκεφτούμε το πόσες «λαθροχειρίες» γίνονται στα κείμενα που υποβάλλονται ή κυκλοφορούν. Πάντως το θέμα της βιβλιογραφίας και των βιβλιογραφιών είναι σημαντικό και δικαίως μπορεί να διερωτηθεί κάποιος πού εκτός από τις δικές του σκέψεις βασίστηκε για να οικοδομήσει μια νέα διατύπωση, μια νέα σκέψη, μια καινούργια ιδέα.
Γι’ αυτό η συγκρότηση θεματικών βιβλιογραφιών είναι κάτι αναπόσπαστο και αναγκαίο για την σημερινή έρευνα και συγγραφική δραστηριότητα. Άλλωστε «έτερος εξ ετέρου σοφός» και αν το έτερος το γράψουμε και με «αι» (εταίρος) η έρευνα και η συγγραφή στηρίζονται σε μια συναδελφική αλληλεγγύη η οποία και εγγυάται ένα έγκυρο αποτέλεσμα.
Κατά καιρούς συγκροτήσαμε θεματικές βιβλιογραφίες επάνω σε διάφορα θέματα είτε μόνοι μας είτε με συνεργάτες μας. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην συγκρότηση μιας βιβλιογραφίας που αναφέρεται στην Πνευματική Γεωγραφία με τίτλο: Ποιμαντική Βιβλιοθήκη, Πρόσωπα και Κείμενα, με υπότιτλο Βιβλιογραφικός Οδηγός ερευνητικών γυμνασμάτων, σε συνεργασία της κυρίας Βαρβάρας Γιαννακοπούλου, βοηθού τότε και λέκτορα μετά ταύτα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θ.Σ. του Πανεπιστήμιου Αθηνών (1988, 56 σ. και 1991, 32 σ.).
Σήμερα, με αφορμή μια πρώτη δωρεά εκ μέρους μου στην Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις ενότητες Πνευματική Γεωγραφία (Γενικά: Ορθόδοξη Πνευματική ζωή – Βιογραφίες – Κείμενα – Μελέτες) και Θεραπευτικός Τουρισμός, επιθυμούμε να θέσουμε στην διάθεση των βιβλιοφίλων και εραστών αυτής της περιοχής του επιστητού μια πρώτη σειρά βιβλίων αναφερόμενη στις μόλις πιο πάνω δυο αναφερθείσες περιοχές (σύνολο 287 βιβλία). Στην προετοιμασία αυτής της δωρεάς συνέβαλε με περισσή επιμέλεια η συνεργάτις μας Θεολόγος, κυρία Ελένη Αργυροπούλου.
Τα δωρηθέντα βιβλία και των δυο γνωστικών περιοχών κατεγράφησαν, με φροντίδα του προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης κυρίου Θεοδώρου Πανταζή, λίαν επιμελώς από τον συνεργάτη του κύριο Αναστάσιο Κλέντο και είναι στην διάθεση των βιβλιόφιλων αναγνωστών της βιβλιοθήκης. Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία διεκπεραίωση του δύσκολου αυτού έργου που ανέλαβαν.
Σκεφτήκαμε, ότι θα είναι χρήσιμη η ενημέρωση του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού για τους υπάρχοντες τίτλους βιβλίων στις θεματικές που αναφέραμε, γι’ αυτό και φροντίσαμε να αναρτήσουμε τους καταλόγους αυτούς στον ιστότοπο Διαποίμανση: Κέντρο Ποιμαντικών Ερευνών, Μελετών και Εφαρμογών (www.diapoimansi.gr), στο τμήμα του Βιβλιογραφίες.
Είναι αυτονόητο ότι οι τίτλοι υπάρχουν και στις δελτιοθήκες, ηλεκτρονικές και άλλες, της Βιβλιοθήκης της τροφού Θεολογικής μας Σχολής.