ΔΙΑΠΟΙΜΑΝΣH

Τιμή σ’ εκείνους…

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κι ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,

αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία· γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν

είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·

πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους….

Άκουσα αυτό το ποίημα πρώτη φορά στα 15 χρόνια μου, στο μάθημα της λογοτεχνίας. Ήταν πρωτόγνωρος ο ενθουσιασμός που με κατέλαβε.  Πόθησα να φυλάξω κι εγώ Θερμοπύλες κι η μυστική ευχή εκπληρώθηκε χρόνια μετά όταν εγκαταστάθηκα στην Κάλυμνο, ως σύζυγος. 

Η πρώτη μου γνωριμία με την ιστορία της Καλύμνου ήταν το άγαλμα του παππού με τον εγγονό που τον διδάσκει να τιμά τα παλικάρια που έπεσαν στα Ίμια… Τίποτα τυχαίο δεν γίνεται στη ζωή μας. Αυτά τα παλικάρια ήρθαν από μακριά για να υπερασπιστούν Θερμοπύλες σε ένα ακριτικό νησί, έπεσαν στο καθήκον, κι ας μην τους αναγνωρίστηκε για αδιευκρίνιστους πολιτικούς ή διπλωματικούς λόγους η ηρωική πράξη, εκείνοι, περιμένουν να πάρουν μαζί μας το στεφάνι του ηρωισμού τους στην τελική την ώρα όπου καθε κρυφό θα ακουστεί και κάθε άγνωστο θα φανερωθεί σε όλους. Συγκινούμαι βαθιά κι ευγνωμονώ τον Θεό που με οδήγησε εδώ, στην Κάλυμνο, να φυλάττω στις καρδιές των παιδιών μας Θερμοπύλες… δηλαδή Ίμια. 

Ευχαριστώ τους αγαπημένους μου Καλύμνιους που με έκαναν Καλυμνιά γενναία και γνήσια, να ξεχωρίζω τους δυναμίτες από τους κεραυνούς, να μη φοβάμαι τις αερομαχίες, να λέω περήφανα ότι μαζί τους φυλάω Ίμια, να υπερασπίζομαι και να κοστολογώ τον κάθε σβόλο χώμα του νησιού μου χρυσάφι ατίμητο.

Μακάρι να με βοηθούν με την προσευχή τους οι τρεις ήρωες, ο Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός,  να οδηγώ τις ψυχές των μαθητών μου να φυλάνε Θερμοπύλες, να φωτογραφίζω στις μνήμες τους το θαύμα που διαρκεί από τα πανάρχαια χρόνια ως σήμερα και να τους εμπνέω το μεγαλείο της φυλής μας, τη χάρη να βιώνουμε μυστικά  τη γενναία δωρική ψυχοσύνθεση συντιθέμενη με την ορθόδοξη αγιοπατερική ευγένεια, τη γνήσια αγάπη, κατανόηση και θέρμη των υπέροχων κατοίκων του νησιού μας. 

Ναι, τιμή σε μας που όρισε ο Θεός ως ακρίτες να φυλάμε Θερμοπύλες … δηλαδή Ίμια!

Σας παραθέτω εικόνες από το μνημόσυνο που τελέστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024.

Μοιραστείτε:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

On Key

Σχετικά άρθρα